In perioada 27-29 septembrie 2001, Spitalul Militar Iasi a imbracat haine festive, sarbatorind 170 ani de la infiintare, fiind primul Spital Militar din Romania. Aceasta aniversare a fost incununata prin sfintirea Capelei in ziua de 29 septembrie de catre Preafericitul Patriah Dr. Daniel Cibotea, pe atunci Mitropolit al Moldovei si Bucovinei, in fruntea unui sobor de preoti si diaconi, de fata fiind si oficialitati de stat si cadre din Ministerul Apararii.
Situata in incinta Spitalului Militar, ca o cladire aparte, Capela are doua hramuri: Sfintii Apostoli Petru si Pavel si Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil, ultimul hram fiind randuit in ziua sfintirii.
Capela a fost zidita la sfarsitul secolului al XIX-lea (in jurul anului 1890) pentru profesorii si elevii Liceului Militar "General de Divizie G.V. Makarovici", fiind din caramida cu temelie din piatra.
In timpul regimului comunist, Capela a fost profanata, fiind transformata in laborator si morga, crucea de pe acoperis data jos, iar odoarele, obiectele de cult, icoanele si cartile Capelei au disparut.
Dupa decembrie 1989, s-a hotarat refacerea vechiului locas de inchinare, facandu-se mai multe proiecte in acest sens.
In 1997, prin bunavointa conducerii Spitalului Militar, pe atunci comandant fiind col.dr. Stefan Leica, Protopopiatul Iasi I, condus de P.C. Protopop Constantin Andrei, a inceput lucrarile de refacere si consolidare a Capelei, in baza proiectului intocmit de I.P.R.O.C.H.I.M. Iasi, condus de dl. prof. dr. ing. Dumitru Radauceanu.
Din anul 1998 si pana la finalizarea lucrarilor, un rol important l-a avut dl. comandant col. dr. Viorel Armasu, care, prin atragerea de sponsori, precum si prin efort personal, a grabit terminarea Capelei.
In luna noiembrie 2000 a fost numit ca preot voluntar de caritate preotul Emilian Sava, care a dinamizat lucrarile, reusind in noua luni finalizarea capelei din ianuarie si pana in septembrie 2001.
Noul edificiu s-a recladit pe locul celui vechi, fiind subzidita fundatia, intarit cu 14 pilastri angajati, zidurile consolidate si inaltate, iar acoperisul construit din nou.
Arhitectural este construita in stil vechi moldovenesc, fiind din caramida cu soclul din beton si mozaic, acoperisul de tip manastiresc, cu sarpanta franta, invelit cu tabla zincata. Are forma de nava, paramentul fiind prevazut cu patru ferestre deschise si una oarba in care s-a pictat icoana hramului cu Sf. Ap. Petru si Pavel, toate cu partea superioara in bolta, precum si cu doua intrari, una pentru enoriasi si una pentru slujitori, ambele pe peretele sudic.
In exterior este tencuita in praf de marmura, avand sub streasina, ca ornament, de jur imprejur, un rand de ocnite putin adanci, pictate in tehnica fresco cu Sfinti in 2006.
Pardoseala si scarile sunt placate cu marmura, iar trotuarele cu mozaic venetian, toate fiind facute cu cheltuiala ctitorului principal dl. Gheorghe Strungariu din Piatra Neamt. Tamplaria este din P.V.C., cu geam termopan.
In interior, Capela a fost pictata in tehnica fresco in stil neobizantin de catre pictorul bisericesc Gheorghe Dragoi din jud. Suceava.
Catapeteasma din lemn de tei a fost executata de calugarii de la M-rea Bogdana din Radauti si donata de P.Cuv. Arhimandrit Iustin, Staretul Manastirii. Icoanele din catapeteasma, precum si icoana hramului din exteriorul Capelei au fost pictate de d-na Camelia Pascu din jud. Bacau.
Inzestrarea cu mobilier nou, cu obiecte si carti de cult s-a facut prin osardia credinciosilor de la Parohia Sf. Dumitru Bals, Iasi, si a unor donatori din cadrul Spitalului Militar.
In ziua de 29 septembrie s-a oficiat intai Sf. Liturghie in aer liber pe un podium special amenajat, apoi s-a savarsit Slujba de Sfintire a Capelei.
Dupa terminarea slujbei, Preafericitul Patriah Dr. Daniel a tinut un frumos cuvant de invatatura in care, printre altele, a aratat ca aceasta Capela este rodul legaturii dintre cele doua institutii: Biserica si Armata. De asemenea, a mentionat:
"constructia Capelei este lucrarea lui Dumnezeu, care inalta pe cele smerite, caci din spalatorie si morga a devenit "spalatorie" a pacatelor prin lacrimile pocaintei si laborator al invierii".
In incheiere, P.C. Protopop Constantin Andrei a prezentat un raport de desfasurare a lucrarilor.
In aceeasi atmosfera de binecuvantare, au fost acordate distinctiile de iconom stavrofor P.C. Pr. Nicolae Cuptor, de la Unitatea Militara 01094, si cea de sachelar P.C. Pr. Emilian Sava, ultimului pentru jertfa depusa la lucrarile de reconstructie a Capelei. De asemenea, au fost acordate diplome de vrednicie tuturor ctitorilor si donatorilor.
Sfintirea acestei Capele reprezinta o incununare a colaborarii dintre Biserica si Armata, fiind o binecuvantare pentru bolnavii si angajatii spitalului, precum si pentru toti cei ce vor sa aduca lauda si multumire Bunului Dumnezeu.
Preot Emilian SAVA